Latinalaistanssit

LATINALAISTANSSIT - Samba - Cha-Cha - Rumba - Pasodoble - Jive

Samba
Samba tulee Brasiliasta. Nykymuotonsa se sai 1940- luvulla. Nimi samba tarkoittaa afrikkalaista alkuperää olevaa tanssia. Samban rytmi ja tyyli ovat peräisin kansan- tansseista. Sen liikkeet ovat taas peräisin maxine ja ludlu -tansseista. Samba tuli tunnetuksi 2. maailmansodan lopulla. Kilpailuissa soitettava musiikki on tempoltaan
50 tahtia/minuutissa.

Cha-Cha
Cha-Cha on rytmillisesti nuorin latinalaistansseista. Se levisi Kuubasta Amerikan kautta maailmalle 1953. Cha-Chan rytmi on peräisin mambosta. Tanssin liikkeet ovat kehitetyt alunperin jivestä. Kilpailuissa soitettava musiikki on tempoltaan 30 tahtia/minuutissa.

Rumba
Rumba on kotoisin Kuubasta 1600-luvulta. Nykyinen rumba on kehittynyt neliörumbasta eli ns. kuubalaisesta rumbasta. Eurooppaan se levisi 1920-luvulla. Rumba on latinalais-tansseista hitain ja tunnelmallisin. Kilpailuissa tanssitaan ns. cuban rumbaa eli single mamboa. Kilpailuissa soitettava musiikki on tempoltaan 27 tahtia/minuutissa.

Pasodoble
Paso doble on espanjalaisesta kansantanssista kehittynyt marssityylinen tanssi ja sitä oli tapana soittaa härkätaisteluiden alkuseremonioissa. Tanssissa mies on matadori ja nainen muleta eli kuvainnollisesti viitta, jota härkätaistelussa käytetään. Ranskalaiset vakioivat Paso doblen 1930-luvulla ja se pohjautuu kansantanssista kehitettyyn esitystanssiin. Kilpailuissa soitettava musiikki on tempoltaan 62 tahtia/minuutissa.

Jive
Jive saapui Eurooppaan 2. maailmansodan aikana amerikkalaisten sotilaiden mukana. Jivessä on vaikutteita swingistä (musiikki) ja jitterbugista (tanssi). Suomeen jive saapui 1945 ja saavutti heti suuren suosion. Erillislajina jiveä kilpailtiin jo 1950 ja 1976 se liitettiin viidenneksi latinalaistanssiksi. Kilpailuissa soitettava musiikki on pop-swingiä ja tempoltaan 44 tahtia/minuutissa.